Οι επιζώντες του παιδικού καρκίνου θα χρειάζονται ιατρική φροντίδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μην αφήνετε τα πάντα στους γιατρούς. Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, μάθετε μερικούς τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να φροντίσουν τους επιζώντες του παιδικού καρκίνου.
Κάθε γονέας του οποίου το παιδί έχει διαγνωστεί με καρκίνο περιμένει με ανυπομονησία το παιδί του να τον νικήσει. Μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία για τον παιδικό καρκίνο, φέρνει μεγάλη χαρά. Αλλά ενώ γιορτάζετε, μπορεί επίσης να ανησυχείτε για την επιστροφή του καρκίνου. Παρόλο που δεν θα υπάρχει πλέον χημειοθεραπεία, θα είναι απαραίτητη η παρακολούθηση. Θα συνεχίσετε να πηγαίνετε το παιδί σας στο γιατρό για εξετάσεις. Αλλά η δουλειά σας δεν θα σταματήσει εκεί. Θα χρειαστεί να φροντίζετε πολύ το παιδί σας μετά τη θεραπεία του καρκίνου. Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που γιορτάζεται στις 4 Φεβρουαρίου, ας σας πούμε μερικούς τρόπους για να φροντίσετε όσους επιζούν από καρκίνο της παιδικής ηλικίας.
Κάθε χρόνο, περίπου 400.000 παιδιά ηλικίας 0 έως 19 ετών αναπτύσσουν καρκίνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες είναι γενικά προσβάσιμες σε χώρες υψηλού εισοδήματος, έτσι ώστε πάνω από το 80 τοις εκατό των παιδιών με καρκίνο θεραπεύονται εκεί. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου θεραπεύονται λιγότερο από το 30 τοις εκατό των παιδιών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ποιοι είναι οι συνήθεις τύποι παιδικού καρκίνου;
Λευχαιμία, όγκοι εγκεφάλου, νευροβλάστωμα, όγκος Wilms (καρκίνος νεφρού), λέμφωμα και ραβδομυοσάρκωμα είναι μερικοί από τους κοινούς καρκίνους στα παιδιά, λέει ο Δρ Manish Sharma, ανώτερος ιατρικός ογκολόγος. Αν και οι νεανικοί καρκίνοι είναι λιγότερο συχνοί από τους κακοήθεις όγκους των ενηλίκων, εξακολουθούν να απαιτούν εξειδικευμένη φροντίδα. Η πρόοδος στην ιατρική έρευνα συνεχίζει να βελτιώνει την πρόγνωση των νέων με καρκίνο.
Τι μπορούν να περιμένουν οι γονείς κατά τις επισκέψεις παρακολούθησης για τους επιζώντες από καρκίνο της παιδικής ηλικίας;
Οι γονείς των επιζώντων από καρκίνο παιδικής ηλικίας μπορούν να περιμένουν τακτικές εξετάσεις, παρακολούθηση για παρενέργειες της θεραπείας και συζητήσεις για τη γενική υγεία και ευημερία του παιδιού στα ραντεβού. Σε αυτά τα ραντεβού περιλαμβάνονται συχνά έλεγχοι για πιθανές παρενέργειες, όπως ανεπάρκεια οργάνων ή δευτερογενείς κακοήθειες. Οι γονείς πρέπει να είναι έτοιμοι να μιλήσουν με τα παιδιά τους για τη συναισθηματική τους υγεία, τυχόν ψυχολογικές επιπτώσεις και τρόπους διαχείρισης των επακόλουθων επιπτώσεων της εμπειρίας του καρκίνου.
Θα έχει το παιδί παρατεταμένες παρενέργειες από τη θεραπεία του καρκίνου;
Οι επιζώντες του παιδικού καρκίνου μπορεί να εμφανίσουν επίμονες παρενέργειες από τις θεραπείες τους, που ονομάζονται όψιμες επιπτώσεις. Αυτά μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, τις συγκεκριμένες θεραπείες που λαμβάνονται και μεμονωμένους παράγοντες, λέει ο Δρ Σάρμα.
Διαβάστε επίσης

Πιθανές καθυστερημένες επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Σωματικά προβλήματα: Βλάβες οργάνων, ανωμαλίες ανάπτυξης, ορμονικές ανισορροπίες και μειωμένη γονιμότητα είναι κοινές ανησυχίες.
- Γνωστικές και μαθησιακές προκλήσεις: Μερικοί επιζώντες μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες με τη μνήμη, την προσοχή και τη μάθηση, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ακαδημαϊκή τους επίδοση.
- Συναισθηματικές και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις: Το άγχος, η κατάθλιψη και η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) μπορεί να εμφανιστούν λόγω των συναισθηματικών συνεπειών της εμπειρίας του καρκίνου.
- Δευτερογενείς καρκίνοι: Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου καρκίνου αργότερα στη ζωή.
- Καρδιαγγειακά προβλήματα: Η ακτινοβολία και ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά, οδηγώντας σε καρδιαγγειακά προβλήματα.
- Ενδοκρινικές διαταραχές: Οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να προκαλέσουν ορμονικές ανισορροπίες, επηρεάζοντας την ανάπτυξη, την εφηβεία και τη συνολική ενδοκρινική λειτουργία.
Οι τακτικές επισκέψεις παρακολούθησης στους γιατρούς είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση και την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν καθυστερημένων επιπτώσεων. Αυτό θα επιτρέψει την έγκαιρη παρέμβαση και θα βελτιώσει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα υγείας για τους επιζώντες του παιδικού καρκίνου.

Ποιοι είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να φροντίσουν τους επιζώντες του παιδικού καρκίνου;
Εκτός από τη συνάντηση με τους γιατρούς, οι γονείς μπορούν να κάνουν τα εξής:
1. Προσφορές Υγιεινής Διαβίωσης
Ενθαρρύνετε έναν ισορροπημένο, υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων διατροφικών επιλογών, τακτικής άσκησης και επαρκούς ύπνου. Αυτό θα συμβάλει στη συνολική ευημερία και ανάρρωση του παιδιού σας, λέει ο Δρ Sharma.
2. Συναισθηματική υποστήριξη
Παρέχετε συναισθηματική υποστήριξη προωθώντας την ανοιχτή επικοινωνία, αντιμετωπίζοντας τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του παιδιού σας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εάν είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσετε συναισθηματικές προκλήσεις μετά τη θεραπεία.
Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ
3. Εκπαιδευτική υποστήριξη
Συνεργαστείτε με τους δασκάλους και το προσωπικό του σχολείου για να επιλύσετε τυχόν μαθησιακές δυσκολίες ή γνωστικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί σας. Αυτό θα εξασφαλίσει την κατάλληλη προσαρμογή και υποστήριξη εντός του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.
4. Έλεγχος για καθυστερημένα αποτελέσματα
Να είστε σε εγρήγορση για σημάδια πιθανών καθυστερημένων επιπτώσεων και να συνεργαστείτε στενά με τους γιατρούς για να εξασφαλίσετε έγκαιρες εξετάσεις και παρεμβάσεις. Αυτό περιλαμβάνει παρακολούθηση για δευτερογενείς καρκίνους, καρδιακά προβλήματα και ορμονικές ανισορροπίες.
5. Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία
Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία και τις δεξιότητες αυτοδιαχείρισης του παιδιού σας καθώς μεταβαίνει στην κανονική ζωή, ενισχύοντας την αίσθηση ελέγχου και εμπιστοσύνης στη διαχείριση της υγείας του.
6. Συνδεθείτε με ομάδες υποστήριξης
Εξερευνήστε ομάδες υποστήριξης και συνδεθείτε με άλλες οικογένειες που έχουν αντιμετωπίσει παιδικό καρκίνο. Η ανταλλαγή εμπειριών και συμβουλών μπορεί να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη και πρακτικές πληροφορίες, λέει ο ειδικός.
7. Υποστηρίξτε την ολοκληρωμένη φροντίδα
Υποστηρίξτε την ολοκληρωμένη φροντίδα, διασφαλίζοντας ότι το παιδί σας λαμβάνει συντονισμένη, διεπιστημονική υποστήριξη από γιατρούς, καλύπτοντας τις σωματικές, συναισθηματικές και εκπαιδευτικές του ανάγκες.
8. Αντιμετωπίστε την ψυχοκοινωνική ευημερία
Αναγνωρίστε και αντιμετωπίστε τυχόν ψυχοκοινωνικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί σας, όπως άγχος ή κατάθλιψη. Μπορείτε να ζητήσετε επαγγελματική συμβουλή ή θεραπεία εάν είναι απαραίτητο.
9. Προωθήστε υγιεινές συνήθειες μεταξύ των αδελφών
Επεκτείνετε τη φροντίδα στα αδέρφια του παιδιού σας βοηθώντας τα να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο του παιδικού καρκίνου στη δυναμική της οικογένειας. Ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία και παρέχετε συναισθηματική υποστήριξη σε ολόκληρη την οικογενειακή μονάδα.
Η φροντίδα των επιζώντων του παιδικού καρκίνου περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση και οι γονείς διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο να βοηθήσουν το παιδί τους να μεταβεί επιτυχώς στην επιβίωση και να ζήσει μια υγιή, ικανοποιητική ζωή μετά τον καρκίνο.