Κοιμηθείτε καλά όσο περιμένετε. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας και την υγεία σας.
Οι ορμονικές αλλαγές συχνά ενοχοποιούνται για εναλλαγές της διάθεσης ή πόνους στην κοιλιά ή στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμόνες παίζουν ρόλο σε πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των αϋπνιών. Εκτός από τη σωματική δυσφορία, υπάρχει επίσης άγχος που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και τη γονεϊκότητα που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου. Η έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνέπειες. Επομένως, οι έγκυες πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες για την υγεία τους και του μωρού τους.
Γιατί οι έγκυες γυναίκες έχουν κακή ποιότητα ύπνου;
Οι ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, χρειάζονται επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ, αλλά οι έγκυες γυναίκες κοιμούνται γενικά λιγότερο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clocks & Sleep. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 80 τοις εκατό των γυναικών ανέφεραν κακό ύπνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι έγκυες γυναίκες βιώνουν συχνά κακή ποιότητα ύπνου λόγω ενός συνδυασμού σωματικής δυσφορίας, ορμονικών αλλαγών και συναισθηματικού στρες, λέει ο Δρ Meenakshi Bansal, μαιευτήρας και γυναικολόγος.
- Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, σωματικές ενοχλήσεις όπως πόνος στην πλάτη, συχνοουρία και κοιλιακό άλγος μπορεί να δυσκολέψουν την εύρεση μιας άνετης θέσης ύπνου.
- Οι ορμονικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επιπέδων προγεστερόνης, μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως ναυτία, καούρα και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, διαταράσσοντας περαιτέρω τον ύπνο.
- Το άγχος και οι ανησυχίες για την εγκυμοσύνη, την επικείμενη γονεϊκότητα και άλλες αλλαγές στη ζωή μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα ύπνου.
Σε ποιο τρίμηνο οι έγκυες γυναίκες έχουν προβλήματα ύπνου;
Οι έγκυες γυναίκες μπορεί να έχουν προβλήματα ύπνου σε όλα τα τρίμηνα, αλλά τείνουν να είναι πιο έντονα κατά το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο.
1. Πρώτο τρίμηνο
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, οι ορμονικές διακυμάνσεις, ειδικά τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης, μπορεί να προκαλέσουν κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, οδηγώντας σε διαταραχή του νυχτερινού ύπνου, εξηγεί ο ειδικός. Επιπλέον, η ναυτία και η συχνοουρία, που είναι κοινά συμπτώματα κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, μπορεί να διακόψουν τον ύπνο.
Διαβάστε επίσης

2. Τρίτο τρίμηνο
Στο τρίτο τρίμηνο, η σωματική δυσφορία αυξάνεται καθώς το μωρό μεγαλώνει και ασκεί πίεση στα όργανα και τους μυς της μητέρας. Ο πόνος στην πλάτη, οι κράμπες στα πόδια και η δυσκολία στην εύρεση μιας άνετης θέσης ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε συχνά ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα άγχους και προσμονής για τον τοκετό και τον τοκετό, καθώς και ο ερχομός του μωρού, μπορεί να συμβάλλουν σε διαταραχές ύπνου.
Ποιες είναι οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Μερικές από τις συνέπειες περιλαμβάνουν:
1. Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη κύησης
Η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο το μωρό να γεννηθεί πολύ νωρίς ή να ζυγίζει πολύ.
2. Πρόωρος τοκετός
Η χρόνια στέρηση ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Το μωρό μπορεί να έχει αναπνευστικά προβλήματα ή αναπτυξιακή καθυστέρηση.
3. Υψηλή αρτηριακή πίεση
Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως βλάβη οργάνων και διαταραχή της εμβρυϊκής ανάπτυξης.
Επιλέξτε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και αφήστε μας να εξατομικεύσουμε τη ροή σας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΩΡΑ
4. Επιλόχειος κατάθλιψη
Οι διαταραχές ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη επιλόχειας κατάθλιψης. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία της μητέρας και στην ικανότητά της να φροντίζει τον εαυτό της και το μωρό της μετά τον τοκετό, λέει ο Δρ Bansal.
5. Διαταραχή της εμβρυϊκής ανάπτυξης
Ο ανεπαρκής ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό μπορεί να έχει πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία και την ευημερία του μωρού.
6. Αυξημένο μητρικό στρες
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα στρες και άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό θα δυσκολέψει τη μητέρα να αντιμετωπίσει τις σωματικές και συναισθηματικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης.
Πώς μπορούν οι έγκυες γυναίκες να κοιμούνται καλύτερα;
Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορούν να δοκιμάσουν οι έγκυες γυναίκες για να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου και να αποφύγουν την αϋπνία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
1. Καθιερώστε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο
Ασχοληθείτε με χαλαρωτικές δραστηριότητες πριν τον ύπνο, όπως το διάβασμα ή το ζεστό μπάνιο. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν να σηματοδοτήσει το σώμα ότι είναι ώρα να χαλαρώσει και να προετοιμαστεί για ύπνο, μοιράζεται ο ειδικός.

2. Δημιουργήστε ένα άνετο περιβάλλον ύπνου
Επενδύστε σε ένα υποστηρικτικό στρώμα και μαξιλάρια. Υπάρχουν μαξιλάρια εγκυμοσύνης που μπορούν να στηρίξουν την κοιλιά, την πλάτη και τους γοφούς, βοηθώντας στην ανακούφιση από την ταλαιπωρία και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Διατηρήστε επίσης την κρεβατοκάμαρα δροσερή, σκοτεινή και ήσυχη για να μπορείτε να κοιμάστε ξεκούραστα.
3. Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης
Επιλέξτε τεχνικές όπως βαθιά αναπνοή, διαλογισμό ή γιόγκα για να ηρεμήσετε το μυαλό και το σώμα πριν τον ύπνο. Αυτές οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να διευκολύνουν τον ύπνο.
4. Περιορίστε την καφεΐνη και τα υγρά πριν τον ύπνο
Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης και μεγάλων ποσοτήτων υγρών τις ώρες πριν τον ύπνο για να ελαχιστοποιήσετε τη διαταραχή του ύπνου. Εάν δεν πίνετε πάρα πολλά υγρά πριν τον ύπνο, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για συχνοουρία.
5. Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου
Το να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι Σαββατοκύριακο, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος και να προωθήσει καλύτερες συνήθειες ύπνου.
Μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε επίμονα προβλήματα ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένες συμβουλές και υποστήριξη για να σας βοηθήσουν να ξεκουραστείτε που χρειάζεστε για μια υγιή εγκυμοσύνη.